Minggu, 18 Juni 2017

Visitation reports expo ducation in the auditorium UNTAN DIESNATALIS at the University of Tanjungpura to 58 years

1. In Stan Faculty Forestry        
    Here displaying assorted a traditional tool and the result of the process of preserving who assisted with alcohol (Spiesmen).

2. In Stan American Corner
    Stan the american corner provides a game to train compactness that compose a word using english, the winner of this game gets the prize pin that says american corner.

3. In Stan Faculty Math and Science Nature
    Goods that are on display in a booth of these there were wetsuit of marine science,there are robots of a computers system,and there are the demonstration of process of titrating of chemistry.
 
4. In Stan UPT Language
    Here is available miniature Eiffel tower,there are also reading books and there games prizes.

5. In Stan PTE and BCLC
    Here there is information about class training . we have to answer some of the questions that the use of english language by using a computer.

6. In Stan MAPALA 
    Here are photo albums,a climbing,equipment camp also thre are various memory of expeditian they ane of them.

7. In Stan Tavaren French
    At the booth of french games available that train the cohesiveness that the game of football and there is  also a miniature of the eiffel tower which very unique.

Reading Skill

A. Pre-reading Questions

  1. Robots can help people to do a job everyday in outdoor and indoor.
  2. It could make human beings to be lazy and careless.

B. Reading
Paragraph 1 : Bill Gates, who made his career in personal computers, believe that the age of home robots  has arrived. 
 Paragraph 2 : Second, cameras, GPS, and voice recognition software enable robots to react to the world      arround them.
Paragraph 3 : They will protect us from dangerous people who may try to force their way into our homes.

C. Identyfying Topic and Main Idea
  1. C.Robots in the home
  2. A.Robots will improve our lives in many ways
E. Identyfying Opinions

A.All technology has done is to make our lives busier and more dependent on machines than ever
List of jobs if robots to do in the future:
  1. Airline pilot. We don't agree, because the robots can endanger the safety of passenger. If robots have demage of a sudden, then the plane cna out of control and had an accident.
  2. Cook. We don't agree, because if robots cook something have not a characteristic of its own of cooking. When we try the dish, we can't feel a variant of it.
  3. Doctor. We don't agree, because we were afraid something goes wrong in giving treatment. So it could result in death rates high.
  4. Police officer. We agree, because robots don't have any feelings to choose the wrong and that's right. So, violators will still get a penalty.
  5. Singer. We don't agree, because this is no appreciation in a sing song. So, the audience not be able to enjoy the meaning of the song.
  6. Store clerk. We agree, because if a robot to the shoopkeeper, stores will be safer. The robot will also be honest in dealing with finance.
  7. Taxi driver. We don't agree, because if robot in to the taxi driver, there won't be a devate between a driver and pessengers. It always agree on where pessenger want.
  8. Teacher. We don't agree, because if robot to be a teacher, there is no interaction between teacher and student. It has caused a lack of attention to the student. 

Jumat, 16 Juni 2017

Short Dialog

https://www.youtube.com/watch?v=kpa0CGEkuJc

Adel : hallo, good morning.
Melia : Morning
Adel : I have a idea
Melia : what ?
Adel : How if we make a robot ?
Melia : it's a great idea, but what do we want our robot to do ?
Adel : i think it should be able to make a snow
Melia : snow ? are you sure ? hoe the robot looks like ?
Adel : the roboot looks like human, but it feel are like a tank, it head round, it hands like human but when asked to make snow could turn into a spray of snow.
Melia : Wooow, Are our robot can talk or communicate ?
Adel : yeah sure, it will communicate by voice, but just speaking us necessry
Melia : okay, what the features of our robot ?
Adel : i think it would be cool if it  can help us to do the job, so not only can make snow.
Melia : it's great, by the way what's the robot name ?
Adel : why don't we call  it G.E.M.M.I
Melia : G.E.M.M.I what ?
Adel : G.E.M.M.I is Gorgeous, Ellegant, Mussive,    Machine, and intelligent.
Melia : if this robot in selling, how much is it ?
Adel : i think it should cost 1 milliard rupiah.
Melia : it's great
Adel : okay just like that. see you.
Melia : See you .

Sabtu, 15 April 2017

My speech about Robot


Assalamualaikum Wr. Wb.

Honorable ones, our beloved English teacher; Mr. Sekoy and my beloved friends. In this golden opportunity, allow me to stand here in front of you all to deliver a brief speech about corruption.

My dear friends


Corruption is a well known word that everyone in this country knows exactly what it means and how cruel it is. Corruption is an action of stealing people money and their right of justice. It is stink and inhuman action. An action that brings our country to the depths of poverty.


Corruption has become the biggest problem in our country, Indonesia, that needs immediate actions. Our country is weaken by it. It's like a virus which infects all sectors in the government; justice and civil service sectors.


Public may never forget of the recent corruption scandal that snares the leader of  Constitutional Court or Mahkamah Konstitusi, Akil Mochtar. That scandal is like snaps us that even in legal constitution, corruption can still thrive. Not only that, other institution such as police and ministry institution which ought to protect and serve us were involved to corruption cases.


Poverty and social discrepancy are those of the effect of corruption. Money that should be given to erase poverty are corrupted for self advantages of certain persons. Justice that should be risen up are corrupted for self righteous of certain persons.


My friends


Even tough there is KPK which bravely wipe out the corruption in this country, we as smart generation shall prevent corruption happen in our future. Being honest is the key. Do and speak with honest will help us to maintain our country from the danger of corruption. Corruption must die!!!


Thank you for your attentions. The last I say:

Wassalamualaikum, Wr. Wb.

7 Kerja Sampingan untuk Mahasiswa (Sesuai Jurusan)

Sebagai seorang mahasiswa, ada banyak penderitaan yang harus kamu hadapi. Bukan cuma tugas dan presentasi yang nggak ada habisnya sampai wisuda menjelang, tapi juga kebutuhan finansial. Itulah kenapa kata “bokek” sering terlontar dari mulut seorang mahasiswa, kamu pun nggak terkecuali. Tapi itu bukan berarti kamu harus mengeluh. Kamu masih bisa dapat penghasilan tambahan dari kerja sampingan atau freelance yang sesuai jurusan kamu. Apa aja?

Content Writer

Perkembangan teknologi patut kamu syukuri. Eits, bukan karena adanya Instagram sebagai ajang eksis. Tapi, dengan kemudahan mengakses informasi secara online. Kebanyakan media online ini bersaing untuk mendekatkan diri dengan pembaca. Nah, ini adalah peluang kamu yang kuliah jurusan jurnalistik atau bahasa, untuk jadi content writer. Nantinya, kamu akan dibayar per tulisan yang kamu bikin.

Tour guide

Umumnya pekerjaan paruh waktu ini dilakoni oleh mahasiswa yang jurusannya menyangkut hospitality. Tapi kalau kampus kamu kebetulan terletak di daerah wisata, nggak ada salahnya mencoba. Kamu bisa melamar ke travel agent atau tempat wisata yang membutuhkan seorang pemandu. Pastikan ambil waktu kerja saat weekend supaya perkuliahan nggak terganggu. Selain tambah uang jajan, kamu juga bisa jalan-jalan gratis dan ketemu orang baru.

Tutor privat

Jurusan MIPA? Manfaatkan ilmu yang kamu punya untuk jadi tutor alias guru les untuk murid SD, SMP, atau SMA. Ada banyak lho, orangtua yang rela mengeluarkan uang banyak supaya anak-anak mereka bisa dapat bimbingan khusus di luar sekolah. Jam kerjanya pun bisa disesuaikan dengan jadwal kuliah kamu. Selain bisa dapat dana tambahan, kamu juga akan dapat semakin banyak ilmu karena kamu senantiasa mengasah ilmu tersebut dan mencari pengetahuan lebih dalam lagi dari proses mengajar tadi.

Reporter

Pekerjaan satu ini cocok untuk kamu yang kuliah di jurusan jurnalistik. Coba melamar ke media cetak yang membuka loker ini bagi mahasiswa yang bersedia untuk jadi reporter di daerah kecil. Tugasnya sendiri adalah memberikan laporan pandangan mata atau kontribusi berita tentang kondisi di daerah tersebut. Walaupun honornya nggak seberapa, tapi ini berguna untuk pengalaman kerja kamu.

Translator

Mahasiswa jurusan bahasa asing pasti sudah familiar dengan pekerjaan ini. Bahkan mungkin kamu sendiri sudah sering dapat tugas menerjemahkan artikel dari dosen. Kenapa nggak coba gunakan kemampuan kamu untuk menambah penghasilan? Yup, ada banyak perusahaan-perusahaan di luar sana yang membutuhkan jasamu, lho. Honor yang ditawarkan pun lumayan. Per lembar bisa dihargai sampai 25 ribu. Bayangkan kalau satu buku yang harus kamu kerjakan. Menggiurkan, bukan?

Desain Grafis

Jangan biarkan skill desain kamu hanya digunakan untuk tugas kuliah aja. Promosikan ke rekan atau perusahaan yang butuh jasa desain. Jangan salah, jasa kamu ini bisa dihargai mahal oleh perusahaan, apalagi kalau kamu bisa dapat klien perusahaan yang besar. Untuk gambaran aja nih, sebuah logo bisa dihargai uang ratusan juta oleh perusahaan besar. Mau mulai dari yang kecil dulu? Tawarkan jasa kamu ke bisnis percetakan atau rekan yang punya proyek kecil-kecilan tapi menguntungkan.

Programmer

Jadi programmer adalah pekerjaan paling fleksibel. Kamu bisa kerja sendiri dengan memulai dari membuka jasa pembuatan website. Jangan pesimis dulu. Buktinya, sudah ada banyak kisah sukses dari seorang freelance programmer. Contohnya Bill Gates dan Mark Zuckerberg. Mau coba lamar ke perusahaan seperti software house? Boleh banget. Hitung-hitung tambah pengalaman di CV kamu.

Ternyata, ada banyak solusi untuk masalah uang jajan kamu. Bukan cuma itu aja, kamu juga jadi punya segudang pengalaman di dunia kerja. Selamat berjuang!

Jumat, 14 April 2017

Ingin Belajar Menulis Kreatif, Jangan Lewatkan 10 Tips Jitu Ini!

Menulis kreatif merupakan seni menulis untuk mencurahkan perasaan dan emosi —seperti rasa cinta atau kehilangan—dengan menggunakan imajinasi. Bisa dalam bentuk puisi, novel, ataupun cerpen. Dalam artikel tips menulis kreatif ini, kita akan membahas tentang penulisan kreatif yang tak boleh Anda lewatkan. Yuk, kita simak bersama.

Jenis Penulisan kreatif

Penulisan kreatif termasuk:

Puisi, drama, film dan naskah televisi, fiksi (novel, cerpen), lagu, pidato, memoar, esai personal.
Jenis penulisan nonfiksi, yaitu memoar dan esai personal, dapat dipertimbangkan sebagai penulisan kreatif. Penulisan yang memberikan informasi kepada pembaca tentang hidup Anda ini, bisa ditulis dengan gaya penuturan orang pertama secara kreatif dan ekspresif.

Teknik yang digunakan dalam penulisan kreatif termasuk:

Pengembangan karakter dan plot, latar yang jelas, tema pokok, sudut pandang, dialog, anekdot, metafora dan kiasan, bahasa imajinatif, daya tarik emosional, serta deskripsi yang mendalam.

Konsep “Show, don’t tell”

Para guru di sekolah, sering menyampaikan kutipan ini, saat mengajarkan tips menulis kreatif, yaitu “Show, don’t tell” (Suguhkan, jangan ceritakan). Anda sebaiknya tidak hanya ‘menceritakan’ saat menulis, namun lebih baik Anda ‘menyuguhkan’-nya.

Bagaimana caranya bisa menerapkan konsep ini, berikut tipsnya.

10 Tips Menulis Kreatif

1. Gunakan Dialog

Inilah bagian termudah untuk menghindari penulisan ‘penceritaan’. Dialog membuat pembaca bisa mengeksplorasi adegan, seolah mereka hadir dalam cerita. Selain itu, dialog juga membantu karakterisasi, dengan menyuguhkan emosi serta menekankan suasana hati. Cobalah Anda belajar menuliskan cerita lengkap dengan menggunakan dialog saja.

2. Gunakan Indra

Bangkitkan lima indra yang mendorong pembaca untuk mengenang pengalaman mereka. Penulis cenderung fokus pada indra penglihat, peraba, dan pendengar, sementara indra pencium dan perasa hanya sebagai penggugah ingatan. Apa yang Anda pikirkan dari kalimat ini: “Bawang harum beraroma rumput”?

3. Deskripsi

Deskripsi bertujuan untuk melukiskan sebuah adegan, namun hanya bagian pentingnya saja. Anda tidak perlu memasukkan setiap detailnya. Gambarkan adegan yang relevan dengan cara yang baru dan segar. Misalnya, daripada mengatakan,”Dia begitu tinggi,” lebih baik menuturkan, “Kepalanya terus menabrak ambang pintu.”

4. Hindari Kata Sifat

Kata sifat mengarah pada penulisan ‘penceritaan’ dalam naskah Anda dan tidak mengembangkan penulisan hebat yang ‘menyuguhkan.’ Pertimbangkan frasa ini “Kucing bau.” Coba suguhkan frasa ini menjadi: “Gadis itu mengerutkan hidung saat si kucing mendekat. Dia mencoba bersin untuk membuang aroma itu jauh-jauh.”

5. Gunakan Kata Benda yang Sesuai

Kata benda, dapat digunakan untuk menghindari penulisan ‘penceritaan’. Pertimbangkan kata-kata ini “Kucing” dan “Si Meong”. Keduanya bermakna sama, mana yang lebih mengacu pada hewan peliharaan?

6. Hindari Kata Keterangan

Menghindari kata keterangan merupakan teknik simpel yang akan membantu mengubah penulisan ‘penceritaan’ menjadi ‘menyuguhkan.’ Daripada menuliskan “Dia bekerja keras,” cobalah meluaskannya dalam frasa “Dia bekerja hingga tak sempat lagi beristirahat barang sejenak.”

7. Metafora

Menggunakan perumpamaan, merupakan cara terbaik untuk menghindari penulisan ‘penceritaan’. Namun, seperti halnya deskripsi, Anda harus berhati-hati saat menggunakannya agar tidak terdengar klise.

8. Waspadai Pengungkapan Emosi

Daripada Anda menggunakan kata-kata kosong untuk mengungkapkan emosi, seperti “dengan gembira”, ”tercengang,” lebih baik Anda memakai cara yang lebih baru dan menyegarkan, yaitu melalui tindakan dan dialog. Selain itu, hindari bahasa tubuh yang klise, misalnya “menggigit jari kuku,” untuk menunjukkan rasa cemas.

9. Spesifik dan Tidak Kabur

Dari poin-poin di atas dapat disimpulkan bahwa penulis sebaiknya menulis dengan lebih spesifik dan jelas. Bila tulisan Anda semakin spesifik serta mudah dipahami, maka potensi pembacanya juga semakin banyak.

10. Jangan Berlebihan!

Sekarang Anda sudah memahami, bagaimana penulisan yang “menyuguhkan,” namun jangan berlebihan. Ingat, bahwa konsep “Show, don’t tell” ini bukanlah sebuah “lisensi untuk menulis berlebihan”. Penulisan yang bagus merupakan campuran antara ‘menceritakan’ dan ‘menyuguhkan.’

Penulisan yang ‘menceritakan’ itu membosankan. Namun penulisan yang hanya ‘menyuguhkan’ juga tidak proporsional. Memang, tujuan Anda sebagai seorang penulis, sebaiknya melibatkan pembaca dengan prosa yang segar dan menarik.

Nah, selamat mencoba tips menulis kreatif ini!

Bang Vian, a great vollyball player

His complete name is Oktavian Rachmadi. People usually call him Bang Vian or Bang Alau. I have been knowing him since 2016, as a man who have capability in sports one of which is volleyball. Personally, I really want to have this skill, but i think i was too lazy to have this skill.



Yesterday I met him for an interview and ask a few questions, and here are some questions and answers. Check it out!

Delia (D) : since when you started playing volley ball?

Bang Vian (BV) :since elementary school, approximately 11 years ago.

(D) : and how old are you now?

(BV) : 21 years old.

(D) : wow, its so long time, what benefits you get when you play volleyball?

(BV) : can recognize the external world, where every champion at the district level will represent the province at the national level event.

(D) : how many games have you attended?

(BV) : during pursue this field, some tournaments have followed, starting from the district and national levels, approximately there are 10 games that I follow.

(D) : goodly, by the way achievement what you've achieved?

(BV) : some achievements have been achieved, such as winning a volleyball tournament between SMK municipal / district level, a runner-up tournament provincial level and the national level to qualify in the tournament.

(D) : cool. can you give some tips or trick for who want to be like you?

(BV) : umm, i don't have much tips but for you guys, if you want to be like me, the tips is you must have a lot of practice and always praying, because if it does not do that, everything will be in vain.

(D) : wow thats a good tips. thanks for your time Bang Vian. see you.

(BV) : see you.

That some my interview with Bang Vian. Thank you for reading!